スポンサーサイト

上記の広告は1ヶ月以上更新のないブログに表示されています。
新しい記事を書く事で広告が消せます。

Chopstick Manner/お箸のマナー

At mealtime in Japan, people use knives and folks for Western food, while they use chopsticks for Japanese food. The chopsticks are made of cedar or bamboo, plastic, ivory. In most households in Japan, each family member has their own chopsticks and children usually use chopsticks shorter than those of adults and sometime their chopsticks have a pretty picture. When they eat together from a shared hot pot or a large plate, one picks up pieces with the chopsticks provided for picking-up use. The acts such as receiving a food through chopsticks or sticking chopsticks in rice are taboos because they associate funeral behaviors. Hovering your chopstick above the food wandering what to eat and scrape off rice on your chopsticks with a rice bowl edge are also considered bad manners.

(Above is my translation of a question from a past guide certificate test.)
日本では食事のとき、洋食ならナイフとフォークを使い、和食なら箸を使います。箸は杉や竹などの木、プラスチック、象牙などでできています。家庭では各自の使う箸が決まっていることも多く、子供はたいてい大人より短い、かわいい絵のついた箸を使っています。大勢でひとつの鍋や皿から自分の皿へ食べ物をとるときは、それ専用の箸を使います。箸ではさんだ食べ物を別の人が箸で受け取ることや、箸をご飯に突き立てることは、葬儀の習慣を思い起こさせるので、やってはいけないこととされています。どれを食べようか迷って皿の上で箸をうろうろさせたり、箸についたご飯を茶碗のふちでこすって落としたりするのも行儀が悪いとされます。

(通訳ガイド試験問題より)
スポンサーサイト

コメントの投稿

非公開コメント

プロフィール

Akiko

Author:Akiko
Akiko lives in a city next to Hakodate and loves to drive around Hakodate and surrounding area. I hope people who visit or live in the Southwest area of Hokkaido come to love the area, too.
函館の隣町在住で道南エリアのドライブ大好きAkikoです。道南を訪れたり、住んでいる人が土地を好きになってくれたらなぁ、と思います。

最近の記事
最近のコメント
最近のトラックバック
月別アーカイブ
カテゴリー
FC2カウンター
メールフォーム

名前:
メール:
件名:
本文:

ブログ内検索
RSSフィード
リンク
 
上記広告は1ヶ月以上更新のないブログに表示されています。新しい記事を書くことで広告を消せます。